Kind & Tienerpraktijk ’t Schild’ helpt bij angsten

Zelfvertrouwen_voor_kinderenU kind durft! Prachtig zoals u ziet dat het geen uitdaging uit de weg gaat..het durft zich te ontplooien doordat het kansen aangrijpt..ongehinderd door wat dan ook..er is geen weg te lang, geen zee te diep en geen berg te hoog voor je kind waardoor het er wel komt in het leven. ‘Wat een zelfvertrouwen’ en ‘veelbelovend’ zijn  woorden die u regelmatig hoort als het over u kind gaat. Het klinkt u als muziek in de oren. Dan is de tijd met uw kind een tijd waarin u zorgeloos kunt zijn. Géén plaats voor angst.

Maar soms gaat het niet altijd zo dan is er nu eenmaal die angst

angst jongenAngst komt voor bij kinderen en natuurlijk hoort dat er nu eenmaal een beetje bij. Maar wat als die angst het functioneren van je kind  in meer of mindere mate ernstig belemmerd? Bv tijdens het contact maken met andere kinderen of bij een andere vorm van angst ? Soms is een angst zo hevig dat ze je kind tegenhouden om bepaalde dingen te doen en hun zelfvertrouwen een deuk krijgt. Je ziet dat je kind eronder lijdt maar het is zelf niet bij machte er iets aan te kunnen veranderen. Het moet uit zichzelf obstakels overwinnen maar juist die angst maakt dát onmogelijk..

Hulp, liever eerder dan later

Dan is voor je kind maar 1 ding belangrijk. Het is afhankelijk van hulp van buitenaf en het liefst in een vroeger dan laat stadium. Op de juiste tijd hulp zal je kind nl al in een vroeg stadium positief  beïnvloeden. Je kind zal zich zoveel gelukkiger voelen, als deze belemmeringen opeens wegvallen en alles opeens plotseling lijkt te verbeteren.

Lees o.a. de volgende angsten die effectief en adequaat  verholpen kunnen worden met EMDR in vaak enkele behandelingen.

Angst bij kinderen

  • Sociale angst
  • Faalangst
  • Bloosangst
  • Spreekangst
  • Angst voor prikken of bloed
  • Angst om afgewezen te worden
  • Liftangst
  • Angst voor honden
  • Angst voor de dood
  • Angst voor trillen

Verschillende soorten angsten bij kinderen

Angst voor prikken of bloed bij de dokter

Soms moeten kinderen een prikje hebben maar zo gauw zij een injectienaald zien breekt het angstzweet ze uit. Een gillend en  volledig in paniek kind is het gevolg. Ook als het kind bloed ziet raakt het over zijn toeren. Het overkomt je kind zomaar zonder een duidelijk aanwijsbare reden. Met behulp van EMDR kan angst zeer goed behandeld worden en laten vaak al na enkele behandelingen een positief resultaat zien.

Sociale angst in de klas

Een kind met sociale angst heeft het moeilijk op school, heeft meestal een te laag zelfbeeld. Het voelt zich minder dan een ander in gezelschap, en heeft moeite om contacten te leggen.Als het in de wat hogere klassen zit  is het vaak minder geliefd en word niet zelden door klasgenootjes genegeerd of zelfs gepest.

Daarom gaat het niet graag naar school. De angst slaat helemaal toe als het kind een spreekbeurt moet geven op school, iets moet doen waardoor het in de belangstelling staat. Het houd zich het liefs stilletjes op de achtergrond, is onderdanig en laat anderen voorgaan waardoor het kind vaak genegeerd word en niet snel word uitgenodigd op verjaardagsfeestjes.

Het kind heeft het het gevoel dat het door iedereen kritisch word bekeken en is bang dingen verkeerd te doen (faalangst) Wanneer het kind bang is om negatief of afkeurend bekeken te worden door andere kinderen of volwassenen, dan is er sprake van sociale angst. Het kijkt door de ogen van de ander negatief naar zichzelf. Hierdoor zal het kind situaties waarvoor  het bang is proberen te vermijden (vermijdingsdrang) Onder sociale angsten vallen o.a faalangst,examenvrees, bloosangst, angst om op de voorgrond te treden en trilangst.

Met EMDR worden al deze en nog veel meer andere angsten met succes behandeld in Kind & Tienerpraktijk ‘Het Schild’.

Faalangst

Als je examen nadert heb je de hele nacht niet geslapen. Het angstzweet breekt je uit, het lijkt wel of je alles vergeten bent. Je moet een presentatie houden. Plots voelt het alsof je bent vergeten wat je moet zeggen. Je voelt paniek opkomen en wilt het liefst wegvluchten. Je benen beginnen te trillen, je voelt je slap en duizelig. Je kind is op zo’n moment heel erg zenuwachtig waardoor het onder zijn kunnen presteert. Vooral als er een proefwerk of toets gemaakt moet worden of als er op andere terreinen iets van het kind word verwacht bijvoorbeeld met sport. Dit heeft gevolgen voor hun leerprestaties.

Negatief zelfbeeld

Hoe je kind zichzelf ziet is bepalend hoe zijn zelfbeeld zal zijn. Dit beeld is positief als het kind blij is met zichzelf..(ik durf veel en kan veel dingen goed!) heeft het een negatief zelfbeeld dan zal het niet blij zijn met zichzelf ( ik durf niks, ik ben stom, ik word ook nooit gevraagd!) negatief zijn (ik kan niets). Heeft je kind een negatief zelfbeeld dan heeft dit vaak een negatieve uitwerking op de schoolprestaties. Lees verder binnenkort over  andere angsten die in onze praktijk eveneens  te behandelen zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.