Paniekaanval

paniekaanval

Een paniekaanval is een zeer heftige maar korte periode van angst waarbij je hartkloppingen hebt. Het gaat samen met trillen en beven. Je wordt misselijk en je ademhaling kan op hol slaan, je hebt last van transpiratie en het kan je zelfs zwart worden voor je ogen waarbij je flauwvalt. Een paniekaanval heeft alles te maken met wat jij voor gevoelens over een bepaalde situatie hebt en hoe jij deze interpreteert.

Hoe ontstaat een paniekaanval

Het volgende voorbeeld zal je duidelijk maken hoe een paniekaanval kan ontstaan: u gaat u peuter ophalen omdat die in een zandbak aan het spelen is op een kinderfeestje, u kunt u kind nergens meer vinden en komt tot de conclusie dat het verdwenen is. Dit is het moment waarop je angst krijgt, de schrik slaat je om het hart. Deze angst wordt erger omdat u vervolgens gaat denken dat uw kind misschien wel meegenomen kan zijn of dat er iets ergs gebeurd is.

De gedachten die er dan bij u opkomen maken de situatie dus erger. De werkelijkheid hoeft niet zo te zijn natuurlijk want uw kind kan misschien gewoon ergens anders naartoe gelopen zijn. Waar het op neer komt bij een paniekaanval is dat u op dat moment dus de situatie ernstiger interpreteert dan hij in werkelijkheid nog is op dat moment maar die er uiteindelijk wel voor zorgt dat de angst intenser wordt en er een paniekaanval ontstaat.

Paniekaanvallen gaan altijd gepaard met onzekere en belemmerende, niet-realistische gedachten. De werkelijkheid hoeft tenslotte niet zo te zijn als waar jij bang voor bent. Deze belemmerende angstgedachten gaan dus altijd vooraf gepaard aan een paniekaanval en laten een situatie erger lijken dan dat deze in werkelijkheid is. Deze gedachten zijn er verantwoordelijk voor dat er uiteindelijk een paniekaanval ontstaat.

Als je al een aantal keren in een bepaalde situatie een paniekaanval hebt ervaren kun je deze situaties gaan vermijden en ontstaat er tenslotte vermijdingsdrang zoals onder andere straatvrees, vrees om sociale contacten aan te gaan, geen lift durven nemen enzovoorts. Dan is het belangrijk dat je hulp zoekt omdat dit niet vanzelf overgaat maar in de regel erger word naarmate je ouder wordt.

Ook zijn deze paniekaanvallen zeer goed te verhelpen met EMDR gecombineerd met het transformeren van oude, vastzittende belemmerende overtuigingen van gedachten die als dwarsligger je dagelijkse activiteiten negatief beïnvloeden. Via het onderbewuste zullen deze automatisch veranderen door hieraan aandacht te geven waardoor paniekaanvallen voortaan achterwege zullen blijven.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.