angst bij kinderen

faalangst

faalangst

Wanneer een kind zich goed voelt en geen angst kent geeft dat het zelfvertrouwen een enorme oppepper. Daarbij kan het zichzelf altijd laten gelden en heeft het een streep voor. Kunnen én durven is belangrijk voor je schooltijd maar óók op de werkvloer en daarna. Het zal je in het leven een belangrijke voorsprong geven.

EMDR is er voor uw kind bij angsten, fobieen en trauma’s  en word vandaag de dag als de effectiefste behandeling wereldwijd gezien.

Praktijk ’t Schild TraumaCenter EMDR behandeld onder andere de volgende onderstaande angsten.

Faalangst

Angst om te falen

Vlak voor een examen heb je angst om te falen. Je raakt in paniek. Zelfs na heel hard en lang geleerd te hebben ben je bang de verkeerde antwoorden te geven. Je had het tenslotte de laatste keer goed verpest. De keren dat je het wel heel goed hebt gedaan die komen niet in je op.

Je bent uitmuntend in voetbal maar zogauw de trainer je op een fout wijst lukt niets meer. Je kunt je alleen nog maar daarop focussen en vergeet wat je allemaal wel goed doet.

Ook kan het zijn dat je op school of bij andere kinderen thuis het moeilijk vind contact te maken en een gesprek te beginnen vooral met kinderen of volwassenen die je niet kent. Uit angst de verkeerde dingen te zeggen. Angst dat je stom gevonden word om wat je zegt, angst om afgewezen te worden door anderen.

Als je dit herkend bij je kind dan heeft het last van faalangst. Op deze website kun je hier aan geholpen worden want faalangst gaat vaak gepaard met een vorm van perfectionisme. Door hier alletwee aan te werken én met de hulp van EMDR kun je weer meer zelfvertrouwen krijgen in eigen kunnen, prestatiegerichte activiteiten zullen je niet langer met het angstzweet in je handen doen staan en in de war maken. maar een uitdaging voor je betekenen. Ook deze vorm van angst kan heel succesvol verholpen worden met EMDR in Kind & Tienerpraktijk ‘t Schild’.

Bloosangst

Angst om te blozen

Je ziet er als een berg tegenop uit angst om te gaan blozen om je voor te stellen in je nieuwe klas of bij je vriendinnetje te gaan logeren en kennis te maken met haar moeder. Je bent bang om te gaan blozen zodra anderen je met een bepaalde blik aankijken.

Ook een boodschap in de winkel moeten doen daar probeer je onderuit te komen want dan kijken ze je weer zo aan. Dan begint het weer. Je bent bang om onverwachts door iemand te worden aangesproken. Sommige situaties waar dat het geval kan zijn probeer je te vermijden (vermijdingsdrang) met allerlei smoesjes die jezelf hebt verzonnen.

Geen bloosangst meer
Waar het om gaat is dat jij daar niet meer over in hoeft te zitten en je fijn voelt ook als anderen je aankijken. Dat kan ook want EMDR speciaal voor kinderen zal jou hier op een makkelijke manier mee helpen zodat jij gaat ervaren dat jij je precies hetzelfde blijft voelen ook als iemand een beetje langer naar je kijkt , ongeacht wié er naar jou kijkt. Je hoeft plotseling niet meer te blozen.
EMDR wist de negatieve eerdere herinneringen en verwerkt. en de ervaring leert dat het snel en effectief verloopt.

Spreekangst

Angst om te spreken

Het zweet breekt je uit . Je hebt angst om te spreken. Je durft niets meer te zeggen want alle ogen zijn op jou gericht. Je klapt volledig dicht. Ze blijven je aankijken en wachten tot jij iets gaat zeggen maar je kúnt het gewoon niet. Je knieën beginnen te trillen, je zakt het liefst door de grond van ellende.

Je kind is bang, bang hoe de ander over hem denkt. Hoe het overkomt op anderen, dat ze hem niet aardig vinden, dat ze hem raar vinden, afkeuren, of dat mensen zien hoe zenuwachtig hij is.
Symptomen van spreekangst zijn: trillen, stotteren en transpireren,blozen, hoge stem.

Wanneer kinderen angst blijven houden om te spreken ( selectief mutisme genoemd) en dit steeds vaker het geval is  (vicieuze cirkel van spreekangst ) kan het kind sociale situaties gaan vermijden. Dan is het zaak in te grijpen omdat deze spreekangst dan over kan gaan in een sociale fobie.

Ook is deze vorm van angst is goed te behandelen met EMDR special voor kinderen waarbij er tevens gewerkt zal worden aan sociale vaardigheden in de relatieve sfeer.In een relatief korte tijd zie je snelle vooruitgang in het aangaan en iniatief nemen van sociale contacten waarbij het kind meer durf en vrijmoedigheid zal laten zien. Het zal meer op de voorgrond durven treden.

Angst voor dieren

Kinderen kunnen angst hebben voor dieren bv honden, spinnen of wespen maar ook voor tal van andere dieren. Vaak heeft het kind dan zelf iets naars meegemaakt bv het is eerder door een hond gebeten of door een wesp gestoken hoewel dit niet altijd zo hoeft te zijn.

Wanneer je als ouder je kind helpt deze angst te overwinnen is er niets aan de hand. Soms is dit echter heel moeilijk bv als je kind in paniek raakt bij een confrontatie of erger. Dat het kind voortaan situaties gaat vermijden (vermijdingsdrang) dan zal deze angst niet zomaar vanzelf overgaan en word het heel moeilijk je kind te kunnen helpen,situaties kunnen niet altijd voorkomen of vermeden worden.

Dan is het goed te weten dat EMDR een veilige en doeltreffende methode voor kinderen is die u kind snel en adequaat zal helpen zijn angst te overwinnen! Het mooie van EMDR is dat het ook andere situaties waar je kind tegenop ziet met meer durf tegemoet zal treden. EMDR behandeld tegelijkertijd automatisch onderliggende angsten.

EMDR is er voor uw kind bij angsten, fobieen en trauma’s  en word vandaag de dag als de effectiefste behandeling wereldwijd gezien.
Neemt u gerust een kijkje op www.alleangsten.nl en lees een van de artikelen: u kind ZONDER ANGST op weg naar een goede toekomst.

Angst om voor jezelf op te komen.

Als jij angst hebt om voor jezelf op te komen, jij het eng vind om ‘nee’te zeggen gaan anderen door en lopen ze gewoon over je heen. Je bent bang dat ze boos op je worden, je niet meer aardig gevonden word en dat ze jou voortaan links laten liggen.

Kinderen die bang zijn om door andere kinderen afgewezen te worden kunnen heel ver gaan om anderen hun zin te geven terwijl ze iets zelf helemaal niet willen. Het is voor een kind dat angst heeft dat het niet aardig gevonden word moeilijk om op te kunnen komen voor zichzelf omdat het al zijn moed bij elkaar moet rapen . Zeker als het al een negatieve ervaring heeft gehad wat als een bevestiging  heeft gewerkt dat je vooral aardig moet zijn en toegevelijk omdat je anders langs de zijlijn komt te staan.

Opkomen voor jezelf, géén angst hebben om een keer ‘nee’ te zeggen als jij iets niet wilt maakt juist dat kinderen meer respect voor jou gaan krijgen, dat andere kinderen meer rekening met je gaan houden gewoonweg omdat jij laat horen wat jij wilt door op een aardige manier op te komen voor jezelf! Daardoor kunnen ze niet meer over je heen lopen omdat jij dat niet toelaat.

Je kind zal zich vrijer gaan voelen als het op een bescheiden maar vastberaden manier durft te zeggen wat het wil waardoor het meer waardering zal krijgen vanuit zijn omgeving.

Dit hoeft zo niet langer meer te zijn want ook hiermee zal EMDR u kind enorm helpen. Het wist negatieve emoties vanuit  eerdere negatieve ervaringen en wist de angst die het kind heeft zogauw het voor zichzelf op moet komen. Gebleken is dat deze kinderen niet alleen assertiever worden maar ook een meer ontspannen en ongedwongen houding krijgen in hun sociale contacten en meer vriendschappen aan durven gaan.

Paniekaanvallen

Je kind krijgt zomaar uit het niets een paniekaanval.

Veel ouders schrikken, weten niet wat en waarom het kind zo overstuur is, het is plotseling panisch van angst, het kan niet stoppen met huilen, word rood en krijgt het benauwd. Ook krijgt het kind negatieve gedachten. Waar komen die vreselijke gedachten toch vandaan en waarom gaat het niet over ?

Meestal ontstaan paniekaanvallen in situaties die al eerder angstig waren voor het kind . wat dan helpt is in deze situaties te zorgen dat je kind niet alleen is want als het een vertrouwd iemand bij zich heeft stelt dat gerust en is de kans groter dat paniek uitblijft. Helaas echter kun je het niet altijd voorkomen want een paniekaanval komt als een donderslag bij heldere hemel.

Het ergste is dat je niet weet wanneer je kind een paniekaanval krijgt en in welke situatie. Je kind is bang dat als het alleen is er weer een paniekaanval kan komen.

Oorzaken van een paniekaanval bij je kind kunnen o.a. zijn dat het kind eenmalig iets naars of traumatisch heeft meegemaakt of lang onder stress heeft gestaan door een situatie of vanuit de omgeving maar ook ruzie’s , pesterijen, scheiding een ziekenhuisopname of doktersbezoek kan het veroorzaakt hebben. Geestelijk is er een overbelasting ontstaan wat een  paniekaanval tot gevolg kan hebben.

Nachtelijke paniekaanvallen

Tijdens een paniekaanval in de nacht word je kind gillend wakker en zit rechtop in bed Je ziet dat je kind angst heeft , De ogen wijd open,het kijkt heel erg angstig en verschrikt en lijkt niet tot bedaren te komen.

Vaak gaat dit gepaard met het zwaar ademhalen, zweten en een te snelle hartslag. Je kind staat letterlijk stijf van de spanning. Op zo’n moment is je kind moeilijk te bereiken en reageert niet op wat je zegt. Je probeert je kind tot rust te brengen maar dat lukt heel moeilijk. Kinderen die ‘s nachts een paniekaanval krijgen zijn op dat moment verward,  weten niet waar ze zijn of wat ze overkomt. Meestal kunnen zij zich niets herinneren van wat hun zo overstuur heeft gemaakt of van wat zij eventueel gedroomd hebben.