EMDR helpt kinderen

kind

EMDR helpt kinderen en is effectief voor alle kinderen door die nare of schokkende ervaringen meegemaakt hebben en wordt ingezet om kinderen te behandelen voor o.a.: overlijden van een ouder of andere dierbaren, ziekenhuis opnames, negatieve ervaringen voor het kind vanuit een scheiding, verlatingsangst, getuige of het ervaren van emotioneel en/of fysiek misbruik, sexueel misbruik, verkeersongevallen, minderwaardigheidsgevoelens, kinderen die gepest worden, een verlies hebben geleden van dierbaren of een geliefd huisdier, angsten hebben of als boosheid en woede overheersen, problemen met ADHD, gepest worden of zelf pestgedrag hebben, en tal van andere ingrijpende ervaringen die nog steeds impact op je kind hebben maar ook kinderen die symptomen van PTSS hebben ( aanhoudende stressituaties) en een scala van andere problemen.
De  ouders worden bewust gemaakt opdat het kind goed ondersteunt wordt tijdens  het EMDR-proces. Het is van harte aan te bevelen en zeer effectief om met ouders samen te werken bij het schrijven van een therapeutische verhaal over het trauma van hun kind wat gebruikt kan worden als onderdeel van  de EMDR verwerking.

Dit door ondermeer:

1) door het kind een gevoel van veiligheid en vertrouwen te geven tijdens het therapueutisch proces.
2) Het kind  symbolisch hun gevoelens over het trauma te laten uitten voorafgaande de verwerking met EMDR
3) Omgaan met moeilijk gevoelens en herinneringen. Het is handig als het kind  beseft dat onaangename gevoelens en herinneringen kunnen worden losgelaten.
4)Het  bewust zijn dat trauma’s een effect  op het kind ontwikkelen over zijn gevoel van eigenwaarde.

Soms kan het voor ouders heel moeilijk zijn om traumatische gevoelens te herkennen bij hun kind van traumatische ervaringen omdat ze beiden zelf te maken hebben met hun eigen symptomen van PTSS, of onbewust ontkenning over de impact van deze ervaringen hebben of gewoon niet herkennen wat trauma gedrag inhoud  bij hun kind

Soms is het noodzakelijk voor ouders om ook zelf  aan bepaalde problemen  te werken ,om zo meer emotioneel aanwezig te kunnen zijn om te kunnen inspelen op de behoeften van je kind.

Het is verheugend om te zien en te horen over de geweldige veranderingen die bij  kinderen plaatvinden door het behandelen met  EMDR. Angsten en fobieën verdwijnen, zelfvertrouwen verbetert,

slaapproblemen en nachtmerries houden op en positieve gedragsverandering treden op,leerproblemen nemen af ,gedrag en sociale vaardigheden nemen toe en dit vaak binnen één tot drie sessies.

Bij andere kinderen met meer complexe problemen, kan EMDR worden ingezet  over een langer tijdsbestek waarin eveneens positieve resultaten met EMDR bereikt worden.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.